Aceste fragmente de cranii umane prezintă însemnări care atestă existența unui cult antic

de: Ioana Bîrsan
29 06. 2017

Arheologii au dezgropat în sud-vestul Turciei fragmente de cranii umane, pe suprafața cărora erau gravate modele neobișnuite, care ne indică prezența unui cult antic.

Inciziile și perforările par să fie realizate intenționat, lucru care ne sugerează că ar fi evidențe ale unui ritual funerar din sud-vestul Turciei antice și, probabil, indicii ale existenței unui cult antic.

Aceasta nu este prima descoperire realizată în zona sitului arheologic din această zonă, ci aici au mai fost identificate alte evidențe ale unui cult antic: pietrele gravate care înconjoară un număr de stâlpi masivi în formă de ”T” par să marcheze ceea ce arheologii cred ca ar fi un templu, unul care precedă Stonehenge-ul cu 6.000 de ani.

Siteul ar fi luat ființă în anul 9.000 î.Hr. și descoperirea dă naștere unei ipoteze intrigante care susține că abilitatea de a semăna și de a domestici animale ne-ar fi permis dezvoltarea unei regiuni organizate și a societății din zonă. Aici au fost descoperite 700 de fragmente de oase, dintre care 408 proveneau de la cranii umane. Ceea ce este și mai straniu este că 40 dintre acestea conțin urme care ne arată că posesorilor lor li s-ar fi îndepărtat pielea după moarte.

În cadrul ultimei cercetări, antropologii au analizat îndeaproape trei dintre fragmentele de craniu descoperite și au determinat că marcajele aflate la suprafața lor sunt mai mult decât simple zgârieturi, ele sunt tăieturi adânci, realizate intenționat, scrie Science Alert. Unul dintre cranii avea la suprafața sa o tăietură care se întindea din zona frunții până în spatele craniului, iar altul conținea o porțiune dintr-o gaură.

Deși au fost realizate intenționat, duritatea cu care au fost făcute sugerează că nu au un scop estetic. Dar date fiind poziția craniului și locul în care a fost efectuată gaura, se prea poate ca inciziile să fi fost realizate pentru a agăța craniul.

După mai multe teste, cercetătorii au ajuns la concluzia că indivizii ar fi putut trăi cu 10.000 și 11.500 de ani în urmă. Chiar și privind toate evidențele descoperite în ansamblu, este destul de dificil de preconizat care era rolul exact al acestor cranii umane și ce simbolizau tăieturile realizate, dar viitoarele excavări ne-ar putea oferi mai multe indicii cu privire la originea și înțelesul lor.